

Wateroverlast in bestaand stedelijk gebied
Ondergelopen tunnels, waterstromen over straat en in achterpaden, wateroverlast in souterrains en parkeerkelders, volgelopen kruipruimtes, parketschade, dakschade… Wie herinnert zich de berichtgevingen in mei/juni van 2016 niet?
De oorzaken van deze gevolgen zijn heel divers, maar vaak ook meervoudig van aard. Enkel toeschrijven aan de klimaatverandering schiet te kort aan de problematiek. Het begint bij de juistheid en volledigheid van de areaalgegevens. Tevens van het goed uitvoeren van het dagelijks rioolbeheer, maar ook informatie over de historie van het rioolstelsel (zoals gesaneerde riooloverstorten in het kader van de basisinspanning). Bovendien is goed inzicht in het hydraulisch functioneren van het rioolsysteem van belang, bij voorkeur inclusief het watersysteem. Middels de ‘koppeling’ met de bovengrond wordt inzicht verkregen in de oppervlakkige afvoer van overtollig afvalwater.
Wij toetsen de areaalgegevens op juistheid en volledigheid. Wij completeren het riool- en watersysteem tot een volledig ‘simulatie-rioolmodel’ ontstaat. Op dynamische rekenwijze wordt het hydraulisch functioneren van de riolering getoetst. Tevens analyseren wij de afvoer over maaiveldniveau. Naast de vastgestelde normbui (vanuit het GRP) toetsen wij het functioneren bij zwaardere piekbuien om inzicht en prioritering in wateroverlast locaties te krijgen. Met ondergrondse en bovengrondse oplossingen ontstaat een pakket aan klimaatbestendige verbetermaatregelen.
Vraag gerust om meer informatie en naar onze referenties! Nu al geïnteresseerd? Wij geven in januari en februari 2017 4 uur gratis stedelijk water- en riooladvies op het gebied van:
- onderzoek wateroverlast
- opstellen waterparagraaf
- opstellen rioolplan
- second opinion
- anders (door u zelf in te vullen), namelijk …
Adviseurs Stedelijk Water
Michiel Bosch, Maarten Kosterman, Maarten Moonen