Educatie en opleiding: 18 scholen STARS-gecertifieerd
Christophe van der Maat, gedeputeerde Mobiliteit en Samenwerking reikte op 6 juli aan 18 Brabantse scholen een STARS-certificaat uit. Deze scholen organiseerden uiteenlopende activiteiten die duurzaam en veilig vervoer van en naar school stimuleren. Het EU-STARS-project is officieel geëindigd, maar veel scholen en steden in Europa willen door. Daarom gaat STARS Europe verder met doel steeds meer kinderen duurzaam, veilig en gezond naar school laten gaan.
79.000 basisschoolleerlingen en 8000 leraren van 188 Europese basisscholen deden mee aan STARS. Gevolg: 5,7 % minder vervoer met de auto van en naar school. In plaats daarvan lopen de kinderen naar school, of ze nemen de fiets. Of de step, zoals in Edinburgh. En zo bespaarden deze STARS-scholen 436 ton CO2-uitstoot. “Een geweldig resultaat”, vond Trude Rietveld van de provincie Noord-Brabant.
Inbreng Akertech
De verkeerskundig adviseurs van Akertech bezochten de scholen en hielpen ze het STARS-label te halen. Zij zijn de schakel tussen school en gemeente, verzorgden voorlichtingsbijeenkomsten voor scholen en bezoeken scholen die nog niet meedoen aan STARS. Akertech bood gemeenten een keuzemenu aan van werkzaamheden, die in het kader van STARS door onze adviseurs verricht konden worden. In overleg werden de beschikbare uren bepaald en werd een scherp concurrerend uurtarief afgesproken. Gedurende een kalenderjaar bewaakte Akertech dan alle STARS-acties en informeerde de gemeente regelmatig over de voortgang. Daarnaast adviseerden wij over de diverse subsidiemogelijkheden die er voor verkeerseducatie zijn en hebben deze trajecten begeleid.
Doorstart
STARS EU Europe is na 3 jaar gestopt, en daarmee ook de Europese subsidie. Maar veel steden en scholen in Europa willen door, vertelt STARS-projectleider Ronald Soemers. Daarom haakt STARS aan bij het Brabants VerkeersveiligheidsLabel. “De Europese partners in het project hebben STARS als merk gedeponeerd. In de toekomst gaan we de goede elementen van STARS integreren in de BVL-aanpak. Op de BVL-site komt een digitaal activiteitenplan, dat scholen zelf kunnen invullen. Door het uploaden van bewijzen ziet de school meteen de score op weg naar BVL en STARS. Scholen die voldoen aan de minimumeisen van het BVL verdienen brons. Wie het beste uit het BVL haalt en dat aanvult met enkele activiteiten uit STARS krijgt zilver. En voor de scholen die voor het maximale gaan, ligt goud in het verschiet”, aldus Soemers
Digitale audit
De metingen (hoeveel kinderen komen er lopend/met de fiets of auto) blijven, maar administratief krijgen de deelnemende scholen het makkelijker. Het systeem geeft op elk moment eenvoudig aan wat je als school al hebt gescoord, en de auditgesprekken (standaard bij STARS) maken plaats voor digitale audits en steekproeven. In de toekomst moeten de scholen het wel zonder de begeleiding van Monique Weber stellen. Zij verdient een groot compliment, vindt Ronald Soemers.
Heeft u interesse om als gemeente bij te dragen aan een veilige deelname van kinderen aan het verkeer? Neem dan contact op met Monique Weber van Akertech. Tel 013-5229900 of via de mail m.weber@akertech.nl Zij komt dan vrijblijvend langs om de mogelijkheden voor uw gemeente samen met u te bespreken.
Voor meer informatie kunt u de website www.bvlbrabant.nl raadplegen.