Herinrichting Graafsebaan te Heesch
Opdracht en doel
De Graafsebaan, welke de toegangsweg voor de kern Heesch vanuit de richting Nijmegen, Schaijk en Grave is, zal worden heringericht. Akertech is gevraagd hiervoor een herinrichtingsvoorstel te uit te werken met als doel de snelheid terug te dringen, waarbij recht gedaan wordt aan het behoud van de functie als gebiedsontsluitingsweg met gelijkblijvende doorstroming van het verkeer en het behoud van de groene hoofstructuur met monumentale bomen
De Graafsebaan was vroeger een rijksweg bedoeld voor de snelle afwikkeling van het verkeer. Dit betekent een breed wegprofiel en lange rechtstanden. Om de snelheid terug te dringen is er in het nieuwe ontwerp de rijbaan versmald en zijn er verhoogde kantopsluitingen toegepast.
Er is rekening gehouden met de aansluitende wegen, de erfontsluitingen en benodigde parkeerplaatsen (bewoners), bushaltes en het behoud van de monumentale bomen langs het huidige tracé. In het nieuwe ontwerp is tevens een gewapend betonnen rotonde binnen de bouwde kom ter hoogte van het bestemmingsplan De Hoef II voorzien.
Rol, werkzaamheden Akertech
Door het houden van bewonersavonden zijn de aanwonenden/belanghebbenden nauw betrokken bij de herinrichting. Er zijn onderzoeken verricht naar de verkeersintensiteiten, de bodemgesteldheid en er is nader onderzoek gedaan naar de bestaande verhardings-en funderingsopbouw. Van hieruit is door Akertech een verhardingsadvies opgesteld waaruit geadviseerd is een compleet nieuwe verhardingsconstructie aan te brengen. Aangezien er daarmee een nieuw cunet ontgraven diende te worden is er uitgebreid onderzoek gedaan naar deze werkzaamheden, i.r.t. het behoud van de huidige bomen, d.m.v. een bomeneffectanalyse, aangevuld met grondradar, om de exacte ligging van de boomwortels te achterhalen.
In de nieuwe situatie is de rijbaan aan beide zijden opgesloten met een trottoirband. Dit betekend dat het watersysteem is veranderd. Daar waar het hemelwater van de rijbaan voorheen in de bermen werd opgevangen wordt het nu opgevangen in kolken. Mede vanwege de goed doorlatende bodem is er gekozen om het hemelwater ter plaatse te laten infiltreren. Hierbij is gekozen voor een bergings-/infiltratiesysteem van AquaBASE® waar het water wordt opgevangen in de funderingslaag onder de asfaltverharding van de rijbaan. In samenwerking met AquaBASE® is het systeem ‘op maat’ uitgedetailleerd. Vervolgens is door Akertech een RAW-bestek met tekeningen opgesteld en is het werk aanbesteed.
Opdrachtgever
Gemeente Bernheze